Bij het overnemen van een tomatenkas voor aardbeienteelt maakten de telers van Brookberries voor het eerst kennis met ozonontsmetting voor het behandelen van het drainwater. De Limburgse aardbeientelers zijn de afgelopen jaren fors uitgebreid, ook met nieuwbouw.
In de voorbereiding op die nieuwbouw kwam eigenlijk alleen de optie van ozonontsmetting nog op tafel. De telers zijn er namelijk positief over door ervaringen uit het verleden, en hebben de afgelopen tijd ook steeds meer over een optimale inzet van de techniek geleerd. Dat blijkt wel als we eind februari in de waterruimte van de nieuwste locatie in Belfeld staan.
De nieuwste kassen van Brookberries liggen aan de Elshoutweg 28 in Belfeld. In totaal telt het bedrijf 30 hectare grond, verdeeld over 5 locaties. We lopen in de nieuwste kas over het betonpad langs de kasgevel naar de watertechnische ruimte samen met teler Luc van den Eertwegh.
Een enorme watertechnische ruimte valt direct op. Later blijkt dat er ruimte is vrijgehouden voor toekomstige uitbreiding. Er kan nog zo’n 4 hectare bij de huidige 9,6 hectare. Daarvoor is dan ook uitbreiding van de huidige installaties nodig.
In de bedrijfshal staat een hele rij silo’s met daarvoor ook een kleinere zwarte tank. Die hoort bij de Hortizone, de ozon-installatie waarin de telers opnieuw hebben geïnvesteerd. Ze willen er enerzijds ziektevrij gietwater mee realiseren en anderzijds ook zuurstofrijk gietwater. Met ozonbehandeling slaan de telers twee vliegen in één klap.
In Belfeld maken de telers gebruik van bronwater. “Dat is rijk aan ijzer”, deelt Luc die uitlegt dat in de regel geen gebruik wordt gemaakt van regenwater. Tenminste, niet als gietwater. “We koelen er bij een augustusplanting bijvoorbeeld wel het kasdek mee.”
De reden om geen regenwater zit hem erin dat er veel eikenbomen rond de kassen van de telers staan. “Dat blad verteert en dat levert looizuur op. In het verleden heeft dat wel voor problemen gezorgd met ons gietwater.”
Noud Dings sluit aan. Hij is de zoon van eigenaar Marcel, terwijl Luc de neef van eigenaar Peter is. De nieuwe generatie telers maakte op de diverse locaties van het bedrijf inmiddels meerdere watersystemen mee. Noud wijst gevraagd naar ziektes in aardbei op de gevaren van roodwortelrot en Phytophora. “Roodwortelrot kan zich makkelijk via water verspreiden.”
Schoon gietwater is dus belangrijk voor de telers. Gebruik van de Hortizone garandeert hen bovendien dat er genoeg zuurstof in het gietwater zit. Werner van Mullekom, accountmanager glastuinbouw bij Agrozone, wijst erop dat met de Hortizone het zuurstofgehalte in water tot 300 procent stijgt. Eenmaal bij de plant is dat minder. “Het meeste zuurstofverlies in het water vindt plaats als het door een pomp gaat.” Bij Brookberries meten ze 11 à 12 milligram opgeloste zuurstof per liter bij de plant.
De Hortizone behandelt het water batch voor batch. Al snel valt in het gesprek van de jonge telers met Werner het getal 18. 18 staat voor de 18 minuten die het kost om 1 batch van 4 kuub te behandelen. Werner legt uit dat het dan gaat om het voldraaien van de zwarte tank, het behandelen van het water met ozon en het weer leegdraaien van de tank.
In de voormalige tomatenkas in Tegelen maakten de telers voor het eerst kennis met de ozontechniek. Peter van den Eertwegh, oprichter van Brookberries samen met Marcel Dings, herinnert zich dat de verhitter op zijn einde liep die in die kas voor waterontsmetting diende.
“Daar moesten we dus iets voor in de plaats vinden en dat werd ozon. Van collega’s hoorden we enthousiaste verhalen over de zuurstofgehaltes in gietwater die ze daarmee realiseerden. Bovendien mogen we water lozen met de Hortizone volgens de BZG-wetgeving. Met UV-ontsmetting heb je hiervoor een aparte installatie nodig”.
Brookberries teelt aardbeien op kokossubstraat. “Als je dan een UV-ontsmetter zou gebruiken, heb je het probleem dat het water, zeker bij een verse teelt, snel vervuilt met kokosgruis”, merkt Luc op. “Op dat moment werkt de UV-ontsmetter niet optimaal”, vult Werner aan.
Voor een optimale werking van de Hortizone hebben de telers samen met Agrozone en installateur Cogas tijd geïnvesteerd in een maatwerkafstelling. De zuurgraad van het water is hierbij cruciaal. Je kunt geen generiek getal plakken op de optimale zuurgraad, benadrukt Werner. “Wij regelden al units in onder meer de tomaten- en komkommerteelt en inmiddels ook in de opkweek van trayplanten voor aardbei. De juiste instelling verschilt per situatie.”
Voor Peter was een belangrijke voorwaarde om voor Agrozone te kiezen ‘er samen de schouders onder te zetten’. “We kozen voor ozon door geloof in het systeem en omdat het bedrijf er alles aan doet om samen verder te komen. Je moet blijven leren.”
Een automatische sensor reiniger bij de Hortizone zorgt ervoor dat de redox sensor schoon blijft. Werner: “Voorheen zat die regeling er niet standaard bij. Nu wel.” De regeling houdt de sensor schoon. Net als bij de ozonbehandeling van water is het een scheikundig verhaal. Werner: “Bij een redoxpotentiaal van 750 millivolt heb je hier de garantie op ziektevrij water.”
In de voormalige tomatenkas in Tegelen zat de regeling nog niet bij de Hortizone, weet Luc. “Daar heb ik de sensor vaak moeten schoonmaken. Niet erg, maar het is fijn dat dat nu veel minder nodig is.”
Bij toekomstige uitbreiding heeft Brookberries ook de keuze uit een inline-model van de ozonunit, de Aqualine. Werner: “Daarmee kunnen telers tot wel 150 kuub water per uur behandelen.” Peter knikt en kent het principe. Voorlopig hoeft hij nog geen nieuwe keuze te maken, maar een ding weet hij wel. “Zolang het water met de juiste kwaliteit de ozon-installatie in gaat, dan komt het er goed schoon en zuurstofrijk uit.”
Bij het overnemen van een tomatenkas voor aardbeienteelt maakten de telers van Brookberries voor het eerst kennis met ozonontsmetting voor het behandelen van het drainwater. De Limburgse aardbeientelers zijn de afgelopen jaren fors uitgebreid, ook met nieuwbouw.
In de voorbereiding op die nieuwbouw kwam eigenlijk alleen de optie van ozonontsmetting nog op tafel. De telers zijn er namelijk positief over door ervaringen uit het verleden, en hebben de afgelopen tijd ook steeds meer over een optimale inzet van de techniek geleerd. Dat blijkt wel als we eind februari in de waterruimte van de nieuwste locatie in Belfeld staan.
De nieuwste kassen van Brookberries liggen aan de Elshoutweg 28 in Belfeld. In totaal telt het bedrijf 30 hectare grond, verdeeld over 5 locaties. We lopen in de nieuwste kas over het betonpad langs de kasgevel naar de watertechnische ruimte samen met teler Luc van den Eertwegh.
Een enorme watertechnische ruimte valt direct op. Later blijkt dat er ruimte is vrijgehouden voor toekomstige uitbreiding. Er kan nog zo’n 4 hectare bij de huidige 9,6 hectare. Daarvoor is dan ook uitbreiding van de huidige installaties nodig.
In de bedrijfshal staat een hele rij silo’s met daarvoor ook een kleinere zwarte tank. Die hoort bij de Hortizone, de ozon-installatie waarin de telers opnieuw hebben geïnvesteerd. Ze willen er enerzijds ziektevrij gietwater mee realiseren en anderzijds ook zuurstofrijk gietwater. Met ozonbehandeling slaan de telers twee vliegen in één klap.
In Belfeld maken de telers gebruik van bronwater. “Dat is rijk aan ijzer”, deelt Luc die uitlegt dat in de regel geen gebruik wordt gemaakt van regenwater. Tenminste, niet als gietwater. “We koelen er bij een augustusplanting bijvoorbeeld wel het kasdek mee.”
De reden om geen regenwater zit hem erin dat er veel eikenbomen rond de kassen van de telers staan. “Dat blad verteert en dat levert looizuur op. In het verleden heeft dat wel voor problemen gezorgd met ons gietwater.”
Noud Dings sluit aan. Hij is de zoon van eigenaar Marcel, terwijl Luc de neef van eigenaar Peter is. De nieuwe generatie telers maakte op de diverse locaties van het bedrijf inmiddels meerdere watersystemen mee. Noud wijst gevraagd naar ziektes in aardbei op de gevaren van roodwortelrot en Phytophora. “Roodwortelrot kan zich makkelijk via water verspreiden.”
Schoon gietwater is dus belangrijk voor de telers. Gebruik van de Hortizone garandeert hen bovendien dat er genoeg zuurstof in het gietwater zit. Werner van Mullekom, accountmanager glastuinbouw bij Agrozone, wijst erop dat met de Hortizone het zuurstofgehalte in water tot 300 procent stijgt. Eenmaal bij de plant is dat minder. “Het meeste zuurstofverlies in het water vindt plaats als het door een pomp gaat.” Bij Brookberries meten ze 11 à 12 milligram opgeloste zuurstof per liter bij de plant.
De Hortizone behandelt het water batch voor batch. Al snel valt in het gesprek van de jonge telers met Werner het getal 18. 18 staat voor de 18 minuten die het kost om 1 batch van 4 kuub te behandelen. Werner legt uit dat het dan gaat om het voldraaien van de zwarte tank, het behandelen van het water met ozon en het weer leegdraaien van de tank.
In de voormalige tomatenkas in Tegelen maakten de telers voor het eerst kennis met de ozontechniek. Peter van den Eertwegh, oprichter van Brookberries samen met Marcel Dings, herinnert zich dat de verhitter op zijn einde liep die in die kas voor waterontsmetting diende.
“Daar moesten we dus iets voor in de plaats vinden en dat werd ozon. Van collega’s hoorden we enthousiaste verhalen over de zuurstofgehaltes in gietwater die ze daarmee realiseerden. Bovendien mogen we water lozen met de Hortizone volgens de BZG-wetgeving. Met UV-ontsmetting heb je hiervoor een aparte installatie nodig”.
Brookberries teelt aardbeien op kokossubstraat. “Als je dan een UV-ontsmetter zou gebruiken, heb je het probleem dat het water, zeker bij een verse teelt, snel vervuilt met kokosgruis”, merkt Luc op. “Op dat moment werkt de UV-ontsmetter niet optimaal”, vult Werner aan.
Voor een optimale werking van de Hortizone hebben de telers samen met Agrozone en installateur Cogas tijd geïnvesteerd in een maatwerkafstelling. De zuurgraad van het water is hierbij cruciaal. Je kunt geen generiek getal plakken op de optimale zuurgraad, benadrukt Werner. “Wij regelden al units in onder meer de tomaten- en komkommerteelt en inmiddels ook in de opkweek van trayplanten voor aardbei. De juiste instelling verschilt per situatie.”
Voor Peter was een belangrijke voorwaarde om voor Agrozone te kiezen ‘er samen de schouders onder te zetten’. “We kozen voor ozon door geloof in het systeem en omdat het bedrijf er alles aan doet om samen verder te komen. Je moet blijven leren.”
Een automatische sensor reiniger bij de Hortizone zorgt ervoor dat de redox sensor schoon blijft. Werner: “Voorheen zat die regeling er niet standaard bij. Nu wel.” De regeling houdt de sensor schoon. Net als bij de ozonbehandeling van water is het een scheikundig verhaal. Werner: “Bij een redoxpotentiaal van 750 millivolt heb je hier de garantie op ziektevrij water.”
In de voormalige tomatenkas in Tegelen zat de regeling nog niet bij de Hortizone, weet Luc. “Daar heb ik de sensor vaak moeten schoonmaken. Niet erg, maar het is fijn dat dat nu veel minder nodig is.”
Bij toekomstige uitbreiding heeft Brookberries ook de keuze uit een inline-model van de ozonunit, de Aqualine. Werner: “Daarmee kunnen telers tot wel 150 kuub water per uur behandelen.” Peter knikt en kent het principe. Voorlopig hoeft hij nog geen nieuwe keuze te maken, maar een ding weet hij wel. “Zolang het water met de juiste kwaliteit de ozon-installatie in gaat, dan komt het er goed schoon en zuurstofrijk uit.”
Wat moet je doen vóór 2023 & 2027?