Ozon (O3) is een natuurlijk, sterk oxidatief gas, dat ontstaat uit zuurstof onder invloed van hoogspanning of hoogfrequent UV licht. Ozon wordt veel toegepast voor luchtzuivering en geurbestrijding. Bij luchtzuivering worden in de lucht aanwezige ongewenste stoffen verwijderd. Bij geurreductie oxideert ozon de geurmolecuul kapot. De geurmolecuul wordt dus niet ‘verpakt’ maar vernietigd.
Wanneer ozon in contact komt met een geurmolecuul of een Vluchtige Organische Stof (VOS), dan reageert een zuurstofatoom met een geurmolecuul en oxideert het in onschadelijke en niet geurige substanties, die hoofdzakelijk CO2 en H2O bevatten. Door deze reactie blijft van de ozon alleen een zuurstofmolecuul over. Dit maakt ozon een niet-chemische, milieuvriendelijk systeem zonder schadelijke residu's.
In veel sectoren wordt geur onderschat als arbeidsvoorwaarde. Werknemers die hele dagen met mest, vis, of vlees werken die kennen de geuren. Dit neemt echter niet weg dat geur een invloed heeft op het werkplezier. Ozon gaat vieze geurtjes te lijf en zorgt hiermee voor een beter werkklimaat. En dit heeft uiteindelijk weer invloed op het werkplezier en zal ongetwijfeld invloed hebben op de productie.