Indoor farming is een concept waarbij het gehele jaar door, onafhankelijk van ecologische omstandigheden, voedsel geproduceerd kan worden. Duurzaamheid staat bij indoor farming centraal. Jaarlijks exporteert de Nederlandse AGF (Aardappel, Groente, Fruit)-industrie miljoenen tonnen voedsel naar buitenlandse markten. Daarnaast importeert Nederland jaarlijks miljoenen tonnen voedsel voor de eigen markt en doorvoer naar het buitenland. Die vele transporten zijn zeer zeker niet duurzaam. Het concept indoor farming stimuleert ondernemers de lokale markt te voorzien van voedsel en dat het gehele jaarrond.
Als een bedrijf jaarrond wil kunnen produceren, moet alles gestroomlijnd gaan. Dat houdt in een goede hygiëne binnen uw gehele bedrijf, zowel in het water als in de lucht, noodzakelijk is. Het natuurlijke gas ozon (O₃) biedt beiden: het is een zeer doeltreffend middel om uw water te zuiveren en uw lucht te behandelen.
Toen Agrozone enkele jaren geleden ging testen met ozon (O₃), was men sceptisch. Hoe zou ozon een steentje bijdragen aan de kwaliteit en reductie van teelt uitval binnen uw bedrijf? Inmiddels weten we dat ozon dé manier is om uw water en lucht te zuiveren, zodat u meer vat krijgt op de verschillende teeltsystemen. We weten allemaal dat een gezonder en vitaler gewas uw meer rust en zekerheid geeft binnen uw bedrijf.
De water- en/of luchtzuivering van uw indoor farm gebeurt als volgt:
Wat ozon onderscheidt van andere zuiveringstechnieken, is dat ozon het voedingswater verrijkt met zuurstofmoleculen. Hoewel er nog getest wordt, zijn de eerste resultaten van Agrozone en de WUR (Wageningen University & Research) veelbelovend. In een proefkas zag men dat de opbrengst van een gewas toenam door het gebruik van ozon. Het kan nog enkele jaren duren voor we met zekerheid kunnen zeggen dat ozon zorgt voor meer opbrengst uit gewassen, maar het tussenrapport is veelbelovend.
Vragen en uitdagingen voor verbetering van uw bedrijf? Vraag onze adviseurs voor uw betreffende sector!