Agrozone in de bewaring van Truffels

Eind 2022 kwam Werner van Mullekom in contact met het bedrijf “Le Diamant du Terroir”. Gevestigd in Antibes – Zuid-Frankrijk en is gespecialiseerd in de handel en bewaring van truffels.

Wat zijn truffels?

Een truffel is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten groeit. De truffel is kostbaar, wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse. Truffels onderscheiden zich door vindplaats, vorm, aroma, schil en interieur. De prijs van een kilo truffels varieert gemiddeld van 100 Euro tot 1000 Euro per kilo. Echter zijn er ook soorten die duizenden euro’s per kilo kunnen opbrengen. Al met al een kostbaar product dat je maar tijdelijk kunt bewaren. De truffels worden o.a. in Italië, Spanje en Frankrijk gevonden en worden door hen opgekocht. Na het schoonmaken en selecteren worden ze opgeslagen in ULO (Ultra Low Oxygen) bewaarcellen. Door het zeer lage zuurstofgehalte wordt de houdbaarheid verlengd.

Oplossing voor probleem

De eigenaar van het bedrijf was op zoek naar mogelijkheden om de truffels langer vers te kunnen houden en sprak hierover met de leverancier van de ULO-cellen. Zij waren bekend met ozon bewaring en heeft de klant met Agrozone in contact gebracht. Na dit contact volgde een bezoek door Werner en is er een offerte afgegeven. Enkele maanden later volgde de opdracht en mocht Agrozone een MultiSplit systeem leveren voor 9 bewaarcellen. Ondanks de lange bedenktijd wilde de klant het systeem het liefst zo snel mogelijk hebben om te kunnen starten met ozon.

Omdat een MultiSplit systeem normaal gesproken voor grote bloembol bewaarcellen gebruikt wordt, moest het systeem qua capaciteit een stuk kleiner worden. En omdat we normaal gesproken ozon maken van 94% zuurstof zou het percentage zuurstof in de ULO-cel oplopen. De ozon en de ULO-installatie werken elkaar dus tegen. Na enig onderzoek en wat testen werd de oplossing gevonden in het gebruik van de stikstof generator van het ULO-systeem. De stikstof generator zou de ozon generator gaan voeden. Het restant zuurstof van 3% tot 5% zou worden omgezet in ozon. Hiermee werd zowel het probleem met de te grote capaciteit als de toename van zuurstof opgelost.

Nadat de installatie geproduceerd en getest was in Loenen, zijn Hubert Wassink en Raymond de Vries op maandag 10 juli vertrokken. Een flinke rit van 1.350 km door Frankrijk bracht hen in Antibes. Omdat het systeem inclusief installatie werkzaamheden was verkocht, moest er van alles worden meegenomen. Al met al een hele klus bij een klant die eigenlijk geen idee had wat hij nou precies had gekocht. Dit werd iedere dag steeds iets duidelijker en hij kreeg steeds meer beeld van de werking van zijn nieuwe installatie.

Afronding project

De geur van truffels werd ons bij aankomst meteen duidelijk. Overal waar je maar was hing een uitgesproken geur van truffels. Aan het einde van de 2e dag kon er met de eerste bewaarcellen getest worden en werd gecontroleerd of alles in de praktijk ook werkte zoals bedacht. Alles verliep zoals gewenst en op de donderdag werd d.m.v. een korte training aan de gebruikers uitgelegd hoe alles werkt en gebruikt dient te worden. Op de vrijdag volgde de terugreis en konden we terugkijken op een leuke week en een mooi afgerond project.

Inmiddels zijn we alweer twee maanden verder en is men continu aan het testen en zoeken naar de beste resultaten voor de bewaring van de kostbare truffel. Waar nodig geven we support en helpen we online de settings te optimaliseren om de klant naar tevredenheid verder te helpen.

Download dit bestand:
Bedankt voor uw interesse!
Bestand downloaden
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Agrozone in de bewaring van Truffels

Agrozone in de bewaring van Truffels

Eind 2022 kwam Werner van Mullekom in contact met het bedrijf “Le Diamant du Terroir”. Gevestigd in Antibes – Zuid-Frankrijk en is gespecialiseerd in de handel en bewaring van truffels.

Wat zijn truffels?

Een truffel is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten groeit. De truffel is kostbaar, wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse. Truffels onderscheiden zich door vindplaats, vorm, aroma, schil en interieur. De prijs van een kilo truffels varieert gemiddeld van 100 Euro tot 1000 Euro per kilo. Echter zijn er ook soorten die duizenden euro’s per kilo kunnen opbrengen. Al met al een kostbaar product dat je maar tijdelijk kunt bewaren. De truffels worden o.a. in Italië, Spanje en Frankrijk gevonden en worden door hen opgekocht. Na het schoonmaken en selecteren worden ze opgeslagen in ULO (Ultra Low Oxygen) bewaarcellen. Door het zeer lage zuurstofgehalte wordt de houdbaarheid verlengd.

Oplossing voor probleem

De eigenaar van het bedrijf was op zoek naar mogelijkheden om de truffels langer vers te kunnen houden en sprak hierover met de leverancier van de ULO-cellen. Zij waren bekend met ozon bewaring en heeft de klant met Agrozone in contact gebracht. Na dit contact volgde een bezoek door Werner en is er een offerte afgegeven. Enkele maanden later volgde de opdracht en mocht Agrozone een MultiSplit systeem leveren voor 9 bewaarcellen. Ondanks de lange bedenktijd wilde de klant het systeem het liefst zo snel mogelijk hebben om te kunnen starten met ozon.

Omdat een MultiSplit systeem normaal gesproken voor grote bloembol bewaarcellen gebruikt wordt, moest het systeem qua capaciteit een stuk kleiner worden. En omdat we normaal gesproken ozon maken van 94% zuurstof zou het percentage zuurstof in de ULO-cel oplopen. De ozon en de ULO-installatie werken elkaar dus tegen. Na enig onderzoek en wat testen werd de oplossing gevonden in het gebruik van de stikstof generator van het ULO-systeem. De stikstof generator zou de ozon generator gaan voeden. Het restant zuurstof van 3% tot 5% zou worden omgezet in ozon. Hiermee werd zowel het probleem met de te grote capaciteit als de toename van zuurstof opgelost.

Nadat de installatie geproduceerd en getest was in Loenen, zijn Hubert Wassink en Raymond de Vries op maandag 10 juli vertrokken. Een flinke rit van 1.350 km door Frankrijk bracht hen in Antibes. Omdat het systeem inclusief installatie werkzaamheden was verkocht, moest er van alles worden meegenomen. Al met al een hele klus bij een klant die eigenlijk geen idee had wat hij nou precies had gekocht. Dit werd iedere dag steeds iets duidelijker en hij kreeg steeds meer beeld van de werking van zijn nieuwe installatie.

Afronding project

De geur van truffels werd ons bij aankomst meteen duidelijk. Overal waar je maar was hing een uitgesproken geur van truffels. Aan het einde van de 2e dag kon er met de eerste bewaarcellen getest worden en werd gecontroleerd of alles in de praktijk ook werkte zoals bedacht. Alles verliep zoals gewenst en op de donderdag werd d.m.v. een korte training aan de gebruikers uitgelegd hoe alles werkt en gebruikt dient te worden. Op de vrijdag volgde de terugreis en konden we terugkijken op een leuke week en een mooi afgerond project.

Inmiddels zijn we alweer twee maanden verder en is men continu aan het testen en zoeken naar de beste resultaten voor de bewaring van de kostbare truffel. Waar nodig geven we support en helpen we online de settings te optimaliseren om de klant naar tevredenheid verder te helpen.

Doe de waterscan

Wat is de kwaliteit van uw watersysteem? Kom erachter met een paar vragen

Doe de waterscan

De wetswijzigingen voor glastuinders

Wat moet je doen vóór 2023 & 2027?

Iets anders zoeken?

Of filter artikelen op categorie:
Categorieën